Trauma
Als je ergens van schrikt of ergens emotioneel op reageert, slaat jouw emotiecentrum dit op in het brein. Dit kan een hele grote gebeurtenis betreffen of veel kleinere nare gebeurtenissen die zich opstapelen. Het kan iets zijn wat je gezien hebt, hebt meegemaakt of waar je over hebt gehoord. Je brein slaat dit op zodat ‘gevaar’ in de toekomst voorkomen kan worden. Dit opslaan zorgt er alleen in het vervolg voor dat als jij iets ziet wat jou doet denken aan de gebeurtenis, zowel jouw lichaam als brein hier heftig op reageren. Denk bijvoorbeeld aan het zien van een openhaard, nadat je een brand hebt meegemaakt. De openhaard is dan een trigger voor je geworden. Je ervaart angst.
Je lichaam en brein zien deze trigger aan als ‘gevaar’ en dit zorgt voor zowel emotionele- als stressreacties. Diezelfde (angstige) herinneringen van toen, komen dan weer naar boven. Het zien van een kleine trigger, wat dus eigenlijk geen gevaar op zich vormt, zorgt bij een trauma voor grote gevolgen. Als je dit ervaart terwijl er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is, heb je waarschijnlijk een trauma.
Een trauma is zowel psychisch als lichamelijk. Je kunt merken dat je slechter gaat slapen, heftiger gaat dromen, je vaker of gemakkelijker gestrest bent, je gejaagd voelt of andere lichamelijke klachten ervaart. Je lichaam bevindt zich in een over alerte staat. Daarnaast kan een onverwerkte gebeurtenis ervoor zorgen dat je je lastiger kunt concentreren en lastiger tot leren of werken komt. Ten slotte heeft het mogelijk een invloed op je geluksgevoel en voel je je ontmoedigd, neerslachtig of gefrustreerd. Je kan minder hebben en hebt eerder het gevoel overvraagd te worden. Ook kun je bepaalde situaties, personen, beelden of geluiden gaan vermijden om er voor te zorgen dat je je naar gaat voelen.
Soms heeft een trauma een negatief effect op je zelfbeeld en heb je het idee dat je jezelf aanstelt of dat het maar over moet zijn. Ook kan het zijn dat je details vergeet of wegstopt om er mee om te kunnen gaan en dan kun je last hebben van allerlei klachten die je niet goed begrijpt.
Nare ervaringen kunnen dus zowel een effect hebben op je brein, je lichaam als op je geestelijke toestand. Het is dan ook belangrijk om deze alle drie mee te nemen in behandeling.
Herken je jezelf in wat hier geschreven staat dan is het een goed idee om je aan te melden voor een intake. Samen gaan we dan onderzoeken wat voor jou de beste weg is. De behandeling zal afgestemd worden op wat jij nodig hebt en aan kan of aan durft.
Bij welke klachten na heftige gebeurtenissen:
- Stressklachten
- Angstklachten
- Slaapproblemen
- Hartkloppingen
- Gejaagd gevoel
- Beelden van eerdere ervaringen
- Depressieve klachten
- Laag zelfbeeld
Wat kunnen we je bieden:
- Behandeling middels EMDR
- Biofeedback om stressregulatie te bevorderen
- CGT om te oefenen in spannende situaties of te leren omgaan met een trigger
- Begeleiding in slaap
- Het versterken van je zelfbeeld
Wat is EMDR:
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie waarbij het beeld van een herinnering vervaagd, waardoor de ervaring als minder overweldigend ervaren gaat worden. Op dit moment is de werkgeheugen theorie over hoe EMDR werkt het meest gesteund door wetenschappelijk onderzoek. Hierbij wordt er van uit gegaan dat door (over)belasting van het werkgeheugen de herinneringsbeelden vervagen (desensitisatie) en de herinnering steeds meer de emotie verliest.
Het werkgeheugen kan op verschillende manieren belast worden. Dit kan door een licht te volgen van rechts naar links, door vingers te volgen van rechts naar links, door te tappen op de rechter en linker knie of door naar piepjes te luisteren die aangeboden worden in het linker en het rechter oor. Dit terwijl er andere taakjes van je gevraagd worden, zoals bijvoorbeeld tellen of het alfabet opzeggen. Zie hieronder een filmpje over EMDR.